REGIONÁLNÍ MLÉČNÉ VÝROBKY
Podbrdská minimlékárna se specializuje na výrobu čerstvých mléčných produktů, u kterých je kladen důraz na jejich správné prokysání, dodávající jim jejich nezaměnitelnou chuť.
TVAROH
tradiční receptura
Náš měkký tvaroh vyrábíme tradiční technologií, tzn. odkapáním v tkaninových pytlích. Díky tomu můžeme našim zákazníkům nabídnout tvaroh s tradiční konzistencí, která se výrazně liší od průmyslově vyráběných tvarohů.
Měkký tvaroh vyrábíme z nízkotučného mléka (0,7 %), avšak nikoliv
z odtučněného (0,05 %). Je tak vhodný jak pro studenou kuchyni, tak i pro pečení. Pokud jej
smícháte s naší vysokotučnou smetanou, získáte vynikající smetanový krém, kterým například ovocné knedlíky proměníte v naprostou
delikatesu!
Balení: PET vanička 500 g
Cena: 69 Kč
Obsah tuku: min. 2,5 %; min. trvanlivost: 14 dní od data výroby
FRIŠBERG
čerstvý smetanový sýr
Na jaře 2023 získal tento čerstvý sýr Cenu prezidentky Potravinářské komory ČR v rámci soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje.
Intenzivní a jedinečná chuť regionálního mléka vyniká zejména u čerstvých smetanových sýrů, vyráběných z plnotučného mléka a čerstvé vysokotučné smetany, která sýrům dodává krémovitou konzistenci a vynikající chuť.
Čerstvé sýry nabízíme během roku vždy v různých příchutích (pepř, chilli, medvědí česnek, pažitka, aj.), ale i v přírodní variantě, u které si sýr můžete dochutit vlastními čerstvými bylinkami. Každý měsíc navíc sýr vyrábíme Frišberg SPECIÁL ve speciální "příchuti měsíce". Podrobnější informace v sekci NOVINKY.
Balení: PET vanička s 3-5 ks á 100 g
Cena: 45 Kč (přírodní) - 47 Kč (koření a bylinky) - 48 Kč (SPECIÁL měsíce) / 1 ks
Obsah tuku: min. 21 %; min. trvanlivost: 8 dní od data výroby;
Tip: Pokud sýr nespotřebujete včas, můžete jej několik dní před uplynutím data spotřeby naložit do oleje!
JOGURT
selský, bílý
V Podbrdské minimlékárně vyrábíme jogurt z plnotučného mléka o tučnosti ca. 3,5-4% a vybraných mlékárenských kultur, zajišťujících optimální prokysání, konzistenci a namnožení prospěšných jogurtových mikroorganismů, které z jogurtu dělají tolik zdravý výrobek. Jogurt nabízíme jak v čím dál tím oblíbenější variantě ve skle, tak i v ekonomičtější verzi v plastovém kyblíku.
Balení: sklenice 140 g / PP kyblík 1 kg
Cena: 22 Kč (sklenice), 85 Kč (kyblík)
Obsah tuku: min. 3,5 %; min. trvanlivost: 14 dní od data výroby (běžná trvanlivost je však výrazně delší)
SMETANA
vysokotučná
Naše smetana je taková, jak ji běžně znaly naše babičky - pořádně hustá a s plnou chutí čerstvého mléka.
Přednosti smetany z Podbrdské minimlékárny oceníte jak v teplé, tak především ve studené kuchyni. Takovému kuřeti na paprice nebo dortovým krémům z naší smetany nikdo neodolá.
Balení: PET lahev 250 ml
Cena: 59 Kč / 250 ml
Obsah tuku: min. 35 % (zpravidla ca. 40%); min. trvanlivost: 7 dní od data výroby (běžná trvanlivost: ca. 10 dní od data výroby v závislosti na podmínkách skladování)
SYROVÁTKA
pasterovaná, z výroby tvarohu
Syrovátka je považována za mocný všelék, protože obsahuje lehce stravitelné bílkoviny a mnoho vitamínů a minerálních látek. Syrovátka posiluje imunitní systém a působí blahodárně na žaludek nebo nervovou soustavu, ale i například na pokožku při zevním použití.
Syrovátku nabízíme v ochucené variantě (aktuální příchuť sleduje v sekci NOVINKY) nebo v přírodní, neochucené variantě.
U ochucených variant používáme výhradně přírodní sirupy bez konzervantů. Syrovátka obsahuje 6% sirupu, díky čemuž si zachovává svojí originální chuť, ale zároveň je lehce dochucená a doslazená. Celkové množství přidaného cukru v syrovátce činí pouhá 3%.
Balení: PET lahev 700 ml
Cena: 29 Kč (neochucená) / 37 Kč (ochucená) / 700 ml
Min. trvanlivost: 7 dní od data výroby
CENÍK
ZÁKYS
zdravé mléčné osvěžení
Smetanový zákys z Podbrdské minimlékárny je fermentovaný mléčný výrobek, který vyrábíme pomocí vybraných smetanových kultur, které z mléka vytvářejí zdravý a osvěžující hustý mléčný nápoj.
Ačkoliv obliba smetanového zákysu vzrostla až v posledních letech, je znám již po staletí jako produkt obsahující velké množství výživných a zdraví prospěšných látek. Jedná se o ideální potravinu k narovnání nebo posílení střevní mikroflóry a tím i imunity celého těla.
Původně jsme zákys do sortimentu zařadili jen jako doplňkový sortiment, ale během několika měsíců se z něho stal obrovský hit, oblíbený i mezi zákazníky, kteří mléčné výrobky často nekonzumuji.
Balení: sklenice 330 ml
Cena: 37 Kč / 330 ml
Obsah tuku: min. 3,5 %; min. trvanlivost: 10 dní od data výroby
Další důležité informace
Teplota skladování
Všechny naše produkty skladujte v chladničce při teplotě 2-8 °C. Před konzumací doporučujeme sýry na ca. 15 minut vyndat z chladničky, jejich chuť pak bude výraznější.
Smetanu nenechávejte delší dobu v pokojové teplotě. Pokud nespotřebujete celé balení, pak potřebné množství odlijte a zbytek vraťte co nejdříve do chladničky. Při ponechání celého obalu delší dobu při pokojové teplotě (například 1-2 hodiny během vaření) může dojít ke zkysnutí smetany. Následně lze smetanu zpravidla ještě použít, avšak ideálně jako zakysanou smetanu v teplé kuchyni.
Z čeho mléčné produkty vyrábíme
Mléčné produkty z Podbrdské minimlékárny neobsahují ŽÁDNÉ konzervanty, stabilizátory ani barviva a jsou vyráběny z pasterovaného kravského mléka. Kromě mléka obsahují sýry sůl (ca. 1-2 %), mlékárenské kultury (mikroorganismy potřebné ke kysání a zrání mléka) a ve velmi malých množstvích (méně jak 0,5 % objemu mléka) syřidlo (enzym umožňující zasýření = "ztuhnutí" mléka do potřebné výrobní konzistence) a chlorid vápenatý (slouží k navrácení potřebných výrobních vlastností mléka, o které mléko přichází pasterací).
Mléko odebíráme v našem regionu, jsme hrdým odběratelem Osecké zemědělské a obchodní společnosti a.s., ve které se mají kravičky opravdu dobře!
Kvalita a trvanlivost produktů
Výrobní procesy v Podbrdské minimlékárně probíhají za dodržování přísných hygienických pravidel a principů HACCP. Naprostá čistota výrobních prostor, obalových materiálů a používaných strojů jsou naší hlavní zásadou, díky které mají naše produkty dlouhou trvanlivost bez přidání konzervantů.
Uváděné trvanlivosti a data spotřeby, které najdete na dně obalu, jsou minimálními dobami trvanlivosti, které garantujeme při dodržení předepsaných způsobů a teplot skladování (chladnička 2-8 °C) a za předpokladu že produkty jsou spotřebovány celé nebo jsou odebírány naprosto čistým příborem a uchovávány v originálním obalu.
Naše mnohaletá zkušenost však ukazuje, že při správném uchovávání a skladování je trvanlivost produktu výrazně delší, aniž by došlo k zásadně změně chuti a konzistence produktu.
Nezapomínejte však na to, že mléko a tudíž i mléčné produkty z něho vyráběné, jsou "živými organismy". Proto je zcela přirozené, že se mléčné produkty i během stejných podmínek skladování a manipulace s nimi chovají v průběhu roku různě. Těmto výkyvům lze sice zamezit přidáním různých stabilizátorů a přídavných látek, ale touto cestou se Podbrdská minimlékárna vydávat nechce.
Zdánlivé vady produktů
Některým spotřebitelům mohou vadit zdánlivé vizuální nedostatky produktů vyráběných na farmách a v minimlékárnách. Pravdou je, že naše produkty nejsou stejné jako z velkých mlékáren. Ale to je právě to, co chceme!
Smetanová zátka na povrchu jogurtu nebo smetany
U průmyslově vyráběných mléčných produktů je mléko homogenizováno, tzn., že je mléčný tuk ve výrobním procesu roztříštěn na velmi malé stejné (homogenní) kuličky, které se pak v mléce rovnoměrně spojí s tekutou složkou mléka. Proto také zejména u mléka z velkých obchodů nedochází k vyvstání smetany na povrchu mléka.
U našich produktů mléko pouze pasterujeme, ale nehomogenizujeme. Mícháním a tepelnou úpravou se také docílí rovnoměrného rozložení tuku v mléce, ale část tuku přeci jen během zrání/uchování v ledničce přirozeně vyvstane na povrch. U smetany stačí lahvičku protřepat a u jogurtu můžete smetanovou zátku zamíchat do jogurtu nebo ji jen tak sníst jako první sousto. Poznáte, že je to opravdu dobrota.
Uvolněná syrovátka v produktech
Uvolňování syrovátky (průhledná nažloutlá tekutina) je přirozeným procesem, který v mléčných produktech probíhá i po skončení výrobního procesu. U některých produktů je tento efekt intenzivní zejména na začátku (sýry), u některých probíhá pozvolna pod delší dobu (jogurt, tvaroh).
V průmyslové výrobě se tento efekt potlačuje přídavkem různých aditiv (škrob, sušené mléko, želatina). Vůbec tím nechceme tvrdit, že takovéto mléčné produkty jsou škodlivé, jen prostě neodpovídají naší vizi o přirozených tradičních mléčných produktech farmářského typu.
Syrovátka je navíc velmi zdravá, obsahuje spoustu vitamínů a velké množství vápníků, a tak je škoda se jí zbavovat. Pokud se Vám tedy na pohled "nelíbí", jednoduše uvolněnou syrovátku zamíchejte do jogurtu nebo tvarohu zpět. Ostatně vylít ji můžete vždy...
A propos moje tchýně si ráda pochutnává na naší syrovátce z výroby tvarohu. A v 75 letech má energie a vitality, že jí závidějí i mladí lidé...