REGIONÁLNÍ MLÉČNÉ VÝROBKY

Podbrdská minimlékárna se specializuje na výrobu čerstvých mléčných produktů, u kterých je kladen důraz na jejich správné prokysání, dodávající jim jejich nezaměnitelnou chuť.

TVAROH

tradiční receptura

Náš měkký tvaroh vyrábíme tradiční technologií, tzn. odkapáním v tkaninových pytlích. Díky tomu můžeme našim zákazníkům nabídnout tvaroh s tradiční konzistencí, která se výrazně liší od průmyslově vyráběných tvarohů. 

Měkký tvaroh vyrábíme z nízkotučného mléka            (0,7 %), avšak nikoliv z odtučněného (0,05 %). Je tak vhodný jak pro studenou kuchyni, tak i pro pečení. Pokud jej smícháte s naší vysokotučnou smetanou, získáte vynikající smetanový krém, kterým například ovocné knedlíky proměníte v naprostou delikatesu!

Balení: PET vanička 500 g

Cena: 69 Kč

Obsah tuku: min. 2,5 %; min. trvanlivost: 14 dní od data výroby

FRIŠBERG

čerstvý smetanový sýr

Na jaře 2023 získal tento čerstvý sýr Cenu prezidentky Potravinářské komory ČR v rámci soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje.

Intenzivní a jedinečná chuť regionálního mléka vyniká zejména u čerstvých smetanových sýrů, vyráběných z plnotučného mléka a čerstvé vysokotučné smetany, která sýrům dodává krémovitou konzistenci a vynikající chuť.

Čerstvé sýry nabízíme během roku vždy v různých příchutích (pepř, chilli, medvědí česnek, pažitka, aj.), ale i v přírodní variantě, u které si sýr můžete dochutit vlastními čerstvými bylinkami. Každý měsíc navíc sýr vyrábíme Frišberg SPECIÁL ve speciální "příchuti měsíce". Podrobnější informace v sekci NOVINKY.

Balení: PET vanička s 3-5 ks á 100 g

Cena: 45 Kč (přírodní) - 47 Kč (koření a bylinky) - 48 Kč (SPECIÁL měsíce) / 1 ks

Obsah tuku: min. 21 %; min. trvanlivost: 8 dní od data výroby; 

Tip: Pokud sýr nespotřebujete včas, můžete jej několik dní před uplynutím data spotřeby naložit do oleje!

JOGURT

selský, bílý

V Podbrdské minimlékárně vyrábíme jogurt z plnotučného mléka o tučnosti ca. 3,5-4% a vybraných mlékárenských kultur, zajišťujících optimální prokysání, konzistenci a namnožení prospěšných jogurtových mikroorganismů, které z jogurtu dělají tolik zdravý výrobek. Jogurt nabízíme jak v čím dál tím oblíbenější variantě ve skle, tak i v ekonomičtější verzi v plastovém kyblíku.

Balení: sklenice 140 g / PP kyblík 1 kg

Cena: 22 Kč (sklenice), 85 Kč (kyblík)

Obsah tuku: min. 3,5 %; min. trvanlivost: 14 dní od data výroby (běžná trvanlivost je však výrazně delší)

SMETANA

vysokotučná

Naše smetana je taková, jak ji běžně znaly naše babičky - pořádně hustá a s plnou chutí čerstvého mléka. 

Přednosti smetany z Podbrdské minimlékárny oceníte jak v teplé, tak především ve studené kuchyni. Takovému kuřeti na paprice nebo dortovým krémům z naší smetany nikdo neodolá.

Balení: PET lahev 250 ml

Cena: 59 Kč / 250 ml

Obsah tuku: min. 35 % (zpravidla ca. 40%); min. trvanlivost: 7 dní od data výroby (běžná trvanlivost: ca. 10 dní od data výroby v závislosti na podmínkách skladování)

SYROVÁTKA

pasterovaná, z výroby tvarohu

Syrovátka je považována za mocný všelék, protože obsahuje lehce stravitelné bílkoviny a mnoho vitamínů a minerálních látek. Syrovátka posiluje imunitní systém a působí blahodárně na žaludek nebo nervovou soustavu, ale i například na pokožku při zevním použití.

Syrovátku nabízíme v ochucené variantě (aktuální příchuť sleduje v sekci NOVINKY) nebo v přírodní, neochucené variantě.

U ochucených variant používáme výhradně přírodní sirupy bez konzervantů. Syrovátka obsahuje 6% sirupu, díky čemuž si zachovává svojí originální chuť, ale zároveň je lehce dochucená a doslazená. Celkové množství přidaného cukru v syrovátce činí pouhá 3%.

Balení: PET lahev 700 ml

Cena: 29 Kč (neochucená) / 37 Kč (ochucená)  / 700 ml

Min. trvanlivost: 7 dní od data výroby

CENÍK

ZÁKYS

zdravé mléčné osvěžení

Smetanový zákys z Podbrdské minimlékárny je fermentovaný mléčný výrobek, který vyrábíme pomocí vybraných smetanových kultur, které z mléka vytvářejí zdravý a osvěžující hustý mléčný nápoj.

Ačkoliv obliba smetanového zákysu vzrostla až v posledních letech, je znám již po staletí jako produkt  obsahující velké množství výživných a zdraví prospěšných látek. Jedná se o ideální potravinu k narovnání nebo posílení střevní mikroflóry a tím i imunity celého těla.

Původně jsme zákys do sortimentu zařadili jen jako doplňkový sortiment, ale během několika měsíců se z něho stal obrovský hit, oblíbený i mezi zákazníky, kteří mléčné výrobky často nekonzumuji.

Balení: sklenice 330 ml

Cena: 37 Kč / 330 ml 

Obsah tuku: min. 3,5 %; min. trvanlivost: 10 dní od data výroby

Další důležité informace

Teplota skladování

Všechny naše produkty skladujte v chladničce při teplotě 2-8 °C. Před konzumací doporučujeme sýry na ca. 15 minut vyndat z chladničky, jejich chuť pak bude výraznější.

Smetanu nenechávejte delší dobu v pokojové teplotě. Pokud nespotřebujete celé balení, pak potřebné množství odlijte a zbytek vraťte co nejdříve do chladničky. Při ponechání celého obalu delší dobu při pokojové teplotě (například 1-2 hodiny během vaření) může dojít ke zkysnutí smetany. Následně lze smetanu zpravidla ještě použít, avšak ideálně jako zakysanou smetanu v teplé kuchyni.

Z čeho mléčné produkty vyrábíme

Mléčné produkty z Podbrdské minimlékárny neobsahují ŽÁDNÉ konzervanty, stabilizátory ani barviva a jsou vyráběny z pasterovaného kravského mléka. Kromě mléka obsahují sýry sůl (ca. 1-2 %), mlékárenské kultury (mikroorganismy potřebné ke kysání a zrání mléka) a ve velmi malých množstvích (méně jak 0,5 % objemu mléka)  syřidlo (enzym umožňující zasýření = "ztuhnutí" mléka do potřebné výrobní konzistence) a chlorid vápenatý (slouží k navrácení potřebných výrobních vlastností mléka, o které mléko přichází pasterací).

Mléko odebíráme v našem regionu, jsme hrdým odběratelem Osecké zemědělské a obchodní společnosti a.s., ve které se mají kravičky opravdu dobře!

Kvalita a trvanlivost produktů

Výrobní procesy v Podbrdské minimlékárně probíhají za dodržování přísných hygienických pravidel a principů HACCP. Naprostá čistota výrobních prostor, obalových materiálů a používaných strojů jsou naší hlavní zásadou, díky které mají naše produkty dlouhou trvanlivost bez přidání konzervantů.

Uváděné trvanlivosti a data spotřeby, které najdete na dně obalu, jsou minimálními dobami trvanlivosti, které garantujeme při dodržení předepsaných způsobů a teplot skladování (chladnička 2-8 °C) a za předpokladu že produkty jsou spotřebovány celé nebo jsou odebírány naprosto čistým příborem a uchovávány v originálním obalu.

Naše mnohaletá zkušenost však ukazuje, že při správném uchovávání a skladování je trvanlivost produktu výrazně delší, aniž by došlo k zásadně změně chuti a konzistence produktu.

Nezapomínejte však na to, že mléko a tudíž i mléčné produkty z něho vyráběné, jsou "živými organismy". Proto je zcela přirozené, že se mléčné produkty i během stejných podmínek skladování a manipulace s nimi chovají v průběhu roku různě. Těmto výkyvům lze sice zamezit přidáním různých stabilizátorů a přídavných látek, ale touto cestou se Podbrdská minimlékárna vydávat nechce.

Zdánlivé vady produktů

Některým spotřebitelům mohou vadit zdánlivé vizuální nedostatky produktů vyráběných na farmách a v minimlékárnách. Pravdou je, že naše produkty nejsou stejné jako z velkých mlékáren. Ale to je právě to, co chceme!

Smetanová zátka na povrchu jogurtu nebo smetany

U průmyslově vyráběných mléčných produktů je mléko homogenizováno, tzn., že je mléčný tuk ve výrobním procesu roztříštěn na velmi malé stejné (homogenní) kuličky, které se pak v mléce rovnoměrně spojí s tekutou složkou mléka. Proto také zejména u mléka z velkých obchodů nedochází k vyvstání smetany na povrchu mléka.

U našich produktů mléko pouze pasterujeme, ale nehomogenizujeme. Mícháním a tepelnou úpravou se také docílí rovnoměrného rozložení tuku v mléce, ale část tuku přeci jen během zrání/uchování v ledničce přirozeně vyvstane na povrch. U smetany stačí lahvičku protřepat a u jogurtu můžete smetanovou zátku zamíchat do jogurtu nebo ji jen tak sníst jako první sousto. Poznáte, že je to opravdu dobrota.

Uvolněná syrovátka v produktech

Uvolňování syrovátky (průhledná nažloutlá tekutina) je přirozeným procesem, který v mléčných produktech probíhá i po skončení výrobního procesu. U některých produktů je tento efekt intenzivní zejména na začátku (sýry), u některých probíhá pozvolna pod delší dobu (jogurt, tvaroh).

V průmyslové výrobě se tento efekt potlačuje přídavkem různých aditiv (škrob, sušené mléko, želatina). Vůbec tím nechceme tvrdit, že takovéto mléčné produkty jsou škodlivé, jen prostě neodpovídají naší vizi o přirozených tradičních mléčných produktech farmářského typu.

Syrovátka je navíc velmi zdravá, obsahuje spoustu vitamínů a velké množství vápníků, a tak je škoda se jí zbavovat. Pokud se Vám tedy na pohled "nelíbí", jednoduše uvolněnou syrovátku zamíchejte do jogurtu nebo tvarohu zpět. Ostatně vylít ji můžete vždy...

A propos moje tchýně si ráda pochutnává na naší syrovátce z výroby tvarohu. A v 75 letech má energie a vitality, že jí závidějí i mladí lidé...